Sunday, November 18, 2012

::Simfoni Rindu::

Dearie bawangungu..
Assalam 'alayk..........

Heee.....as usual...weekend blast coming again..haha.. (bukan senang nk ber-hujung minggu- dengan aman, damai dan sejahtera di teratak kesayangan)..thanks Allah for granting me this little space for my soul to breath on :) baru je dapat rehat sabtu n ahad ni..cuti slase kames terpaksa dikorbankan demi sebuah komitmen... moga untuk segala yang telah dilakukan, akan terus ada nilai yang baik di sisi Dia :) hanya Dia sebaik-baik Penilai & Auditor ....

Berhujung minggu di rumah rupanya nikmat yang teramat ...pergh...masyhuk habess kott...cuma yang kurang nikmatnya adalah di mana kita terpaksa mengharungi detik-detik berharga ini(pergh...macam moment dapat award je kan :p) lone ranger..yakni berseorangan tanpa ada housemate di rumah....ohhh...it's drove me to crazyy...ngeee~ feeling nk lebeh je kannn..keke..

Ohh..itu antara kekurangannya....tp credits-nya banyak jugakkk..antaranya...boleh me-rajin-kan diri untuk masak & sediakan makanan tanpa perlu keluar mencari ready-made...haha (tu sebenarnya alternatif untuk cure ke-malas-an keluar rumah)...ye la..duk sorang2...kunci rumah & gate rapat-rapat...sah-sah malas nk keluar dah lepas tu....jemur kain pun berchinta malasnye...sobsss....kalau 3 hari...mau 3 hari berkurung macam kene penjara...haha...tapi syok jugak kot....rase macam anak dara yang 'juruh'..hehe...xyah buang mase kat luar...maximize mase di baiti jannati...ngeee~~ ...ye la..hari2 dah buang masa kt tgh jalan..hiway bagai...tu tak masuk jumpe mr.AES lagik...haishh...tu pon satu..asal aku slow je...dia still nk capture..ade je kelip-kelip tu..x paham aeh...keke.....

::ini lauk untuk sepanjang hari sabtu..haha::

+dinner hari ahad....lunch makan kenduri je..haha++

Ada masa nak setelkan esemen...yeahhhh..... opsss....tp siap ke masalahnye? keke...ni seme kes MANN la neh...ade ke TV3 ulang tayang crite berantu tuh..haishhh...jawabnya...melayan rasa habess la smalam..keke...esemen ke mana...air mata yg dtg...haha... tp seriyess...crite tu sepuluh kali tengok pon tangkap sadis lagik...haishh..dengan mr.aamir yang hensem & mrs. manisha yg jelita tu...mau tak feeling...tp...story ni mmg bawak mesej yang sangat2 meaningful....hanya cinta yang menyatukan manusia....cinta yang memberikan rasa kepada sebuah kehidupan...dan kalau kita refleks balik dari sisi yang positif, mmg CINTA itulah yang menjadi kunci kebahagiaan yang hakiki... CINTA DIA....bila hidupnya CINTA itu..makanya...akan bertunaslah cabang-cabang cinta yang lain...menuju suatu landasan yang pasti..menuju daerah abadi...  -oh..minggu ini asyik berdiskusi pasal cinta...2 slot bual bicara yang dipenuhi baru-baru ni pon turut melantunkan bahasa-bahasa cinta- selamat bercinta menuju ALLAH...


Dan kelapangan yang ada ini betul-betul menjemput semilir angin rindu untuk mengimbau segala nostalgia yang pernah terukir...melakarkan episod hidup yang membawa 1001 satu erti..
ohh yaa...before terlupa ..HAPPY 2nd anniversary ALHIJRAH :) Segalanya bermula di sini..
ye...mmg tepat dengan tagline tersebut...sbb.. di situla bermulanya sebuah langkah :)
SOLEHAH '11...i do missing everyone of u & the most precious times that we've shared together...jatuh bangun kita...suka duka kita...dan segala-galanya yang telah mendewasakan kita... thanks Allah for this chance..thanks AH...thankss SOLEHAH... moga langkah kita akan tetap utuh dalam mengejar erti SOLEHAH di dunia dan akhirat... allahumma ameen :)

melepaskan rindu yang berbuku...oh...cepatnya masa berlalu...hampir setahun kita mengorak langkah...segalanya nyata berbeza...selamat menjadi isteri Solehah buat teman seperjuangan yang amat dicintai...Solehah Maryam..selamat berchinta menuju syurga sayang...dan semoga dirimu akan terus menjadi srikandi Islam yang kental ... :)

video



Ohh....memori yang tercipta itu tidak munguin akan pernah lupus dari lipatan sejarah sebuah kehidupan...hari hari yang telah berlalu itu sungguh indah dan tidak mampu untuk dilupakan...Terima kasih Yaa Rabb untuk nikmat kehidupan ini...Moga kami sentiasa dalam golongan mereka yang bersyukur...


Barakallahu lakuma...wa jama'a bainakuma fil khayr...
Tahniah kakak sara dan enche suami...moga sentiasa dipermudahkan Allah dalam melayari bahtera kehidupan menuju cinta Allah....Happy for u kakak :) chantek sgtttt ...subhanallah...

::ofismates::

::simple tapi awesome::

::tahniah kak sara::

::teman se-pergi-an..haha..thanks kakfaz &kaksal :) ::



Okeh...thats the end for this entry,,,,Until we'll meet again dearie..
Thanks Allah atas segala nikmat yang tidak terhingga
Mohon sedikit lagi kekuatan untuk mengharungi segala yang mendatang..
Ya Qawiyy Yaa Adhzim...
La Hawla Wala Quwwata illa Billah


Sayang kalian
Thanks Pelengkap Diri





Sunday, November 11, 2012

::Teater Kehidupan::

Assalam...
Dearie beloved bawangungu...


Moga kita semua sentiasa di dalam jagaan Yang Maha Pelindung,..
Hari-hari terakhir di tahun 1433H begitu menggamit sebuah rasa yang begitu sukar untuk ditafsirkan...
Rasa yang sungguh bercampur baur...Should i be happy,..should i be sad...? Hmm...
it is so terrible to delete the past..isn't it? 

Anyhow...the exact feeling is..I am happy for everyone around me :)

Thanks Allah for your kindness, concern & continous love..
How sweet YOU are...YOU never leave me behind...only me the worse one, who sometimes may not be the great slave towards YOU...May Allah give me the space to improvise my iman & my quality to serve ur rights..Allahumma ameen

Antara resepi utama untuk menjadi org yg sentiasa BAHAGIA adalah untuk terus redha dan mensyukuri apa yang kita ada setiap hari...
Oh,..nikmatNya tak pernah putus..cuma kita yang kadang2 tersasar jauh dr norma norma kesyukuran yang hak...leka untuk memenuhi hak hak Allah...
Allahummaghfirli Yaa Rabb...

Okeh...return to the main point ye...ahha
Teater Kehidupan?


 tanpa kita sedar...makin jauh kita menapak di atas pentas kehidupan ini, semakin banyak  -pemandangan- yang dapat kita tonton..jamah ..serta hayati...
dan tanpa kita sedar juga...hidup ini sememangnya seperti sebuah teater di mana lakon layarnya dibawakan sepenuhnya oleh kita...kitalah yang memainkan watak untuk menghidupkan -teater- kita ini...dan yang Haknya, DIAlah yang menjadi GREAT DIRECTOR kepada teater kita ini..

Berjaya atau tidak...sampaikah mesej teater tersebut atau sebaliknya....semuanya terpulang kepada kita...
dan..penilainya juga kembali kepada DIA...

Oh...kadang-kadang banyak juga yang dapat kita belajar daripada -drama-sekeliling kita...
dan itulah sebenarnya cara Allah memimpin kita untuk melepasi universiti kehidupan...melalui mereka-mereka di sekeliling kita...

Kita hidup bukan bersendirian atas muka bumi neh...sbb tu kene hidup berjemaah-saling ingat-mengingati...berpesan-pesan antara satu sama lain-bermasyarakat-muafakat-
cari titik persamaan-bukan asyik fokus pada jurang perbezaan- ahha-
ni dh serampang banyak mata neh...byk bab dirangkumkan sekali neh..haha..full pakej-
alang2 meluah..biar complete kan..haha...yang tersirat..hanya Dia yang tahu :)

 يد الله مع الجماعه

::'Tangan' /Rahmat Allah itu bersama dengan org yang sentiasa di dalam jamaah::


Makanya..selamat menakhodai bahtera kehidupan di atas tali Allah...selamat berkarya di atas pentas sendiri..dan yang pentingnya..sentiasalah berwaspada dengan -PEMANTAUAN YANG MAHA MELIHAT- ihsan itu perlu ada..baru dapat menghasilkan karya yang unggul & mantap ...

Dan..jangan sombongkan diri untuk mencedok hikmah dan 'ibrah daripada drama di sekeliling kita juga...itulah yang sangat-sangat berharga...Guideline free atas ihsanNya..untuk kita meningkat usaha untuk menjadi hebat seperti mereka...dan juga untuk kita tidak tersasar seperti mereka...

Perlu pandai mencedok dan meneguk...susu yang masam jangan dihirup..kelak..perut kita juga yang merana...lubuk emas pula jangan ditinggalkan...bimbang nanti..sesal tak sudah~~

Life is unexpected...
apa yang kita ada hari ni..mungkin tak lagi bersama kita di hari esok..
apa yang kita rancangkan hari ini mungkin tidak sehebat apa yang kia lalui di hari depan





Tapi apa pun...yakinlah dengan trek yang terhampar untuk kita pada hari ini merupakan trek yang TERBAIK untuk kita

Allah kurniakan setiap daripada kita dengan kadar yang berbeza...Everyone has their own story line... so, jgn pernah merungut jika apa yang kita ada tidak seindah nasib mereka yang lain, kerana kita tidak mampu untuk menebak keadaan dan nasib kita serta mereka di masa depan...

Jadilah orang yang paling BAHAGIA dengan sentiasa meningkatkan tahap SYUKUR ...
InshaAllah..yang sikit hari ini ..akan berlipat kali ganda di hari esok..

--peringatan yang cukup bermakna buat diri sendiri khususnya--

dan lately..terlalu impressed dengan rencana DIA

dengan apa yg dilalui teman-teman tersayang...
menguatkan lagi sebuah tekad dan keyakinan kepadaNya

Sungguh, Allah knows BEST.. HE is da best PLANNER ever..
we plan for the best, and let HIM to do the rest...

kepada semua insan yang dekat di hati ini..tahniah atas fasa baru hidup kalian..semoga bahagia hingga ke syurga dan sentiasa dalam rahmah dan mawaddah yang tak pernah putus..Allahumma ameen..

kepada mereka yang amat saya kasihi, janganlah terus diselimuti duka, kerana haari yang cerah itu bakal datang membawakan bahagia untukmu..
redhalah dengan episod hari ini, kerana DIA sedang melengkapkan siri terindah dalam hidupmu .... I'm always your ears and your shoulder dear :)

Selamat membina masjid -sempena bermulanya cuti sekolah ni kan-keke
selamat bercinta hingga ke syurga
selamat..selamat dan selamat ..
opppss...selamat ulangtahun kelahiran wahai bonda tersayang...i'll be presenting u the best gift ever..inshaAllah..keke


selamat hari lahir juga bestie ku yg chomel genit ini :) aqilah wardah
wishing u another year of great iman, sound health, wisdom, prosper & beauty :)
love u dearie

and da most lovely brother of mine
happy becoming birthday my hero
cepat2 kawen ye..boleh kawen skali :) ngee~~-berangan~




dan...selamat berjuang buat putera hensemku...semoga Allah memudahkan urusanmu wahai adindaku..gudluck syg 
::untuk bertindak adil..semua hero2 saya dipaparkan di sini:: haha


okeh,..dearie bwangungu..nk smbung buat esemen-ecece-kononnya la-bimbang gak takut terus gi smbung lyn mastrchef lepas neh..keke-eh..astro bg free channel lagik..mavelles...

haha

selamat berbahagia dengan episod drama masing2..semoga DIA menjadi sasaran dan matlamat utama kita...allahumma ameen...
selamat berkarya..
selamat semuanya...
until we'll meet again...
ehh..jgn lupe like page imr.network okeh...selamat menonton SUPERHAWA>.
:) moga semangat kehebatan dalam kesantunan srikandi ISLAM terulung dapat dapat dihayati dan disemarakkan bersama ...
wassalam 'alayk....


Saturday, November 3, 2012

::Big Girls Dont Cry::

Assalam...dearie bawang ungu

Kehangatan Aidiladha masih lagi berbahang,,,Terasa berat hati ini untuk melepaskan zulhijjah berlalu..
masihkah ada lagi penghayatan -pengorbanan- selepas ini? Moga Allah sentiasa memelihara kita semua di dalam kesederhanaan yang tak pernah pudar..Allahumma ameen...

Jemaah tetamu agung sudah mulai kembali ke tanah air..alhamdulillah...kembali ke pangkuan keluarga tercinta dalam keadaan yg sihat dan ceria..mereka sungguh bertuah kerana diizinkan Sang Pencipta Agung untuk menyempurnakan suatu rukun yang sangat-sangat dituntut, dan tidak semua berpeluang mengerjakannya..Allah maha tahu.. kita merencana, Dia melaksana...
apa-apa pun..segala apa yang kita aturkan, moga-moga berpaksikan kepada suatu hadaf, suatu tujuan-mencari penilaian yang mutlak oleh-Nya...menempah tiket untuk berdampingan dengan-Nya...

November mulai menyingkap tabirnya...bermakna, tidak lama lagi, 2012 pula bakal berlalu pergi...oh..begitu pantas masa melagukan rentaknya, membuatkan kita termanggu-manggu kebingungan,..seolah-olah tidak dapat mengejar rentak alunannya..
oh..ini sebenarnya salah sendiri...
tidak pernah menghargai masa yg datang menjengah..
mulai terhantuk-terngadah mengenangkan masa yang pergi tidak kembali
itu resmi manusia...barang yang hilang baru nak dikenang...hmmm....bilelah nk tukar mode karut neh kan..
Ya Allah....jauhilah kami dari sebarang kekufuran-kufur akan nikmatMu- terutamanya nikmat sihat dan masa lapang...

Hadis riwayat Bukhari : "Ada dua nikmat yang kebanyakan orang tertipu darinya: Kesihatan & Masa lapang"
نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس: الصحة والفراغ

Terima kasih ya Allah atas segala kurniaMu yang tidak putus ini...semoga Kau memelihara kami dari segala kehinaan di dunia dan di akhirat.

Keindahan senyuman yang terlukis di wajah tidaklah seindah lukisan di hati ini..hanya Allah yang tahu
Ujian dan tarbiyyah yang tidak pernah putus ini, moga-moga dapat menguatkan lagi sebuah tekad..




Mohon doa dan sokongan semua...moga-moga...segalanya dapat diharungi dengan jayanya...mengatur langkah menuju syurga yang hakiki...



‎::We can't never expect others to understand us the way we understand them::

-sabarituindah-fasobrun jamil :(


-ada tugas yang perlu diusai di awal hari esok..walau tangan tidak puas mengetuk kekunci lappy, tapi sekurang-kurangya, rawan di hati sedikit sebanyak mulai berlalu pergi-

until we'll meet again
jom, SUPERHAWA! :)

::noni@yzamia::

::noni@yzamia::

::HEARTHROBS::

::FAMILY IS MY GREATEST KINGDOM & ALWAYS BE MY FIRST::
::ALLAH BLESS ME WITH SO MANY SINCERE- GREAT-WONDERFUL-AWESOME-FRIENDS & BUDDIES:: HAMDAN LILLAH :D